reviews 10,000 • FANTASTIC! New rating-img

Marke-hemp-NO-THC_r_o

Vad är cannabinoider?

cbd-icon

Cannabinoider. Ett rätt fint ord va? Om man ska vara korrekt så omfattar orden både fytocannabinoider (fyto = planta på grekiska) och endocannabinoider (endo betyder inuti kroppen, så inuti kroppen-cannabinoider). På den här sidan förklarar vi vad fytocannabinoider är och inte specifikt vad kroppens egna cannabinoider är. Vill du läsa mer om det så ta en genväg till Vad är det endocannabinoida systemet. Trevlig läsning.

Fytocannabinoider

Låt oss ta det från början. Hampa och cannabis är en och samma växt, fast den förstnämnda vanligtvis refererar till en cannabissort som innehåller låga halter av THC, vanligtvis under 0,2 procent. Hampa kallas även industrihampa, då den tagits fram för att producera alltifrån rep och frön till byggmaterial och delvis extrakt av fytocannabinoider såsom CBD. I hampa och cannabis finns det en massa intressanta molekyler som till exempel fytocannabinoider, som lite slarvigt kallas cannabinoider samt terpener. Dessa fytocannabinoider skiljer sig en aning från kroppens egenproducerade cannabinoider.

Låt oss ta det från början. Hampa och cannabis är en och samma växt, fast den förstnämnda vanligtvis refererar till en cannabissort som innehåller låga halter av THC, vanligtvis under 0,2 procent. Hampa kallas även industrihampa, då den tagits fram för att producera alltifrån rep och frön till byggmaterial och delvis extrakt av fytocannabinoider såsom cannabidiol . I hampa och cannabis finns det en massa intressanta molekyler som till exempel fytocannabinoider, som lite slarvigt kallas cannabinoider samt terpener. Dessa fytocannabinoider skiljer sig en aning från kroppens egenproducerade cannabinoider.

Cannabis och hampa kan producera över 100 olika fytocannabinoider

Med det sagt, låt oss dyka ner i världen av fytocannabinoider. Hur många fytocannabinoider finns det i hampan kan man fråga sig. Ja du, många. Alltså väldigt många. Det är lite svårt att faktiskt estimera exakt hur många, då flertalet är i så pass små mängder i cannabisplantan att forskare har svårt att studera dem. Men hittills är man rätt övertygad om att cannabis och hampa kan producera över 100 olika fytocannabinoider. Mycket imponerande för en växt. Eller hur? Poängen är att denna lilla växt producerar extremt många fytocannabinoider.

Hampa och cannabis kan egentligen inte ta åt sig äran som producenter av de två vanligaste fytocannabinoiderna som slutkonsumenten använder, Cannabidiol (CBD) och Tetrahydrocannabidiol (THC). Hampa och cannabis producerar något som heter fytocannabinoidsyror (låter betydligt bättre på engelska: phytocannabinoid-acids, men man kan inte få allt i livet). För att få den fytocannabinoiden vi vill ha, exempelvis cannabidiol (CBD), behöver man alltså ”aktivera” plantans fytocannabinoid. Det ser ut såhär, enkelt förklarat: Plantan producerar CBDA, där ”A” står för acid (syra). Vi klipper ner plantan för att sedan extrahera plantans CBDA. Därefter stoppar vi in det CBDA-rika extraktet i ugnen på ca 200 grader celcius. Med uppvärmning ”aktiverar” vi plantans fytocannabinoid CBDA genom att skapa en process som heter dekarboxylering, vilket helt enkelt tar bort bokstaven ”A” (syran) ur CBDA. Kvar blir då CBD. Hänger du med? Bra, då fortsätter vi.

Nedan har vi pedagogiskt gjort en liten punktlista på hampa och cannabis åtta vanligaste fytocannabinoider. Som du ser har även alla dessa ett ”A” i slutet, vilket som vi beskrev ovan, tyder på att de är i sin råa och naturliga form. Alltså inte uppvärmda. Tänk att du värmer upp allihopa. Vad händer då? Jo, alla ”A” försvinner och kvar finns den aktiverade fytocannabinoiden som kroppen verkligen tycker om.

  • CBGA (Cannabigerolic acid),
  • CBDA (Cannabidiolic acid),
  • THCA (Δ9-tetrahydrocannabinolic acid),
  • CBCA (Cannabichromenenic acid),
  • CBGVA (Cannabigerovarinic acid),
  • THCVA (Tetrahydrocanabivarinic acid),
  • CBDVA (Cannabidivarinic acid),
  • CBCVA (Cannabichromevarinic acid)

Det flesta fytocannabinoider är inte psykoaktiva

Som en sammanfattning vill vi också hojta till och säga att de flesta fytocannabinoider inte är psykoaktiva. Men det menar vi att de inte kommer göra dig ”hög”. Vad man hittills vet är att det faktiskt bara är THC, och möjligen THCV, som skapar en ”berusande” effekt. Även om vanliga Hampaprodukter innehåller en ytterst liten mängd THC (ca 0,2-0,3%) så kan det fortfarande skapa en lätt obehaglig effekt för den ovane. Det kan dessutom synas på både urin-, blod- och salivtester som i sin tur kan skapa en himla massa problem rent lagligt. Och för atleter, för guds skull! THC är dopingklassat så använd en helt THC-fri Hampaprodukt så du slipper få positivt på dopingtester. Detta är en av anledningarna till att vi valt att bara ha 100% THC-fri Hampaolja i vårt sortiment. Våra produkter innehåller ett brett spektrum fytocannabinoider och terpener som naturligt finns hampa, som till exempel CBD, CBG, CBC, CBN. Bra va!

Scroll Up